Kinderactiviteiten

hendrik-alensonSpeurboekje

Jonge bezoekers kunnen samen met hun (groot)ouders als echte speurders (archivaris) op zoek gaan naar sporen uit het verleden. Spelenderwijs, met een speciaal ‘speurtochtboekje’, wordt kennis gemaakt met historische bronnen en de verhalen die hieruit kunnen worden gehaald.

Aan de hand van een oude foto’s, brieven en documenten kan het verhaal van drie kinderen van Neerbosch worden ontdekt. De weeskinderen Rie, Co en Hendrik krijgen zo een gezicht.

Stoppen workshop: 15 oktober 2017

Vanwege succes een herhaling workshop stoppen (m/v, vanaf 6 jaar)
‘In de Weesinrichting zie je meisjes met de meeste zorg onder toezicht van de oudere weesmeisjes, bezig om de gaten in de honderden kousen te stoppen.’ vertelt directeur Van ‘t Lindenhout. Elke dag moesten de meisjes weer sokken stoppen, want deze gingen niet lang mee in een dorp met honderden spelende kinderen. Zelfs de jongens leerden hier vroeger hun eigen sokken te stoppen. ‘Stoppen’ is een hele oude handwerktechniek die niet alleen voor sokken werd gebruikt. Zo werden ook kleding en andere stoffen hersteld. Tegenwoordig wordt de techniek vooral gebruikt als versiering op kleding. Hoe dit precies werkt, leer je in deze workshop. We hebben stofjes om op te oefenen maar je mag ook een eigen oud, kapot of saai kledingstuk meebrengen om je stop op te maken. Je moeder, oma of een andere bekende, is van harte welkom om ook mee te komen handwerken!

Algemeen
Locatie: Van ‘t Lindenhoutmuseum
Kinderdorp Neerbosch
Scherpenkampweg 58, 6545 AL Nijmegen
Datum: 15 oktober 2017
Tijd: 13:00 uur
Duur: 120 minuten
Entreeprijs: € 7,50 p.p. Museumkaart niet van toepassing.
Voor deze workshop is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Wil je zeker zijn van een plek? Schrijf je in via info@vantlindenhoutmuseum.nl

Merklappen workshop: 5 november 2017

Handwerk workshop ‘Merklappen van Neerbosch’ (m/v, vanaf 6 jaar)
Op de eerste zondag van de maand in november wordt de workshop ‘Merklappen van Neerbosch’ gegeven in het Van ‘t Lindenhoutmuseum. Een merklap is eigenlijk een oefenmateriaal, waar verschillende borduurtechnieken op geoefend kunnen worden. Daarnaast lieten rijke dames vroeger een kenmerk, zoals initialen in hun laken borduren. Ook hiervoor konden de dienstbodes op een merklap oefenen. Op de Weesinrichting Neerbosch werden de meisjes ook tot dienstbodes opgeleid. Het borduren op een merklap gebeurde hier dan ook erg veel. In samenwerking met de vereniging Handwerkcafé Zwolle wordt er op 5 november een workshop georganiseerd waarbij je je eigen merklap kunt maken. Je moeder, oma of een andere bekende, is van harte welkom om ook mee te komen handwerken! Voorafgaand aan de workshop is het museum te bezoeken vanaf 12:00 uur.

Algemeen
Locatie:
Van ‘t Lindenhoutmuseum, Kinderdorp Neerbosch
Scherpenkampweg 58, 6545 AL Nijmegen
Datum: 5 november 2017
Tijd: 14:00 uur
Duur: 120 minuten
Entreeprijs: € 7,50 p.p. Museumkaart niet van toepassing.
Voor deze workshop is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Wil je zeker zijn van een plek? Schrijf je in via info@vantlindenhoutmuseum.nl