Archief - vantlindenhoutmuseum.nl
15851
page-template-default,page,page-id-15851,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_popup_menu_push_text_right,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive
 

Archief

Het archief van de Weesinrichting, bestaande uit uitgaven van de Neerbossche drukkerij, persoonlijke pupillendossiers en uitgebreid fotomateriaal, vormt de inhoudelijke kern van de collectie. Deze collectie bevat een onschatbare waarde aan informatie over het verleden van het kinderdorp. Via deze beelden en teksten kunnen we het verleden terug tot leven brengen en is er een boeiend en zeer herkenbaar verhaal te vertellen.

 

Neerbosch’ drukkerij

De weeshuisdrukkerij start in 1870. De weesjongens werden opgeleid tot vaklieden door de werkmeesters van de drukkerij, zetterij en binderij. Een indrukwekkende hoeveelheid boeken, tijdschriften, liederenbundels, kalenders en almanakken voor volwassenen en voor de jeugd rolden van de persen. Het was de derde grootste drukkerij van Gelderland en Neerbosch’ trots. De uitgebreide collectie van uitgegeven publicaties, met name van de tijdschriften en weekbladen, geven een goed historisch overzicht van de ontwikkeling van de weesinrichting en het dagelijkse leven. Enkele voorbeelden hiervan zijn ‘Het Oosten’ (1871-1961) en ‘De Vriend des Huizes’ (1883-1962).

 

Pupillendossiers

In het pupillenarchief staan dozen vol met keurig gerangschikte dossiers met informatie over de vroegere bewoners van Neerbosch. In de beginjaren worden de kinderen genoteerd in de ‘Gekomen en Vertrokken pupillen’ boeken. Maar vanaf de invoering van de Kinderwetten in 1905 is men bij wet verplicht om structureel informatie vast te leggen in een persoonlijk dossier. Hierin staat onder andere waar de kinderen vandaan komen, wie de voogdij heeft en nadere familie bijzonderheden. Dit is in feite de eerste stap in de bureaucratisering van de jeugdzorg – in Neerbosch staan nu nog ruim 7000 van dergelijke kinderdossiers.