educatie

Basisonderwijs

Van ‘t Lindenhoutmuseum biedt een gevarieerd en aantrekkelijk educatief programma aan voor het basisonderwijs. Ieder lesprogramma kent een voorbereidende en afrondende les in de klas, met lesmateriaal dat door Van ‘t Lindenhoutmuseum wordt geleverd.
Het museumbezoek bestaat uit een workshop met diverse activiteiten en werkvormen die door de leerlingen worden uitgevoerd. Dit gebeurt onder begeleiding van een museumdocent. De programma’s sluiten aan bij de verschillende kerndoelen, zoals die geformuleerd zijn voor het onderwijs.

Geïnteresseerd in de mogelijkheden voor het basisonderwijs?
Neem contact op met Jacoline Zilverschoon 06 24 14 76 52 of j.zilverschoon@vantlindenhoutmuseum.nl.

 

Weeskind X

hendrik-alensonIn het museum staan een drietal archiefdozen. Daarin zitten verschillende bronnen. Deze bronnen zeggen iets over verschillende kinderen en de tijd waarin deze leefden. De leerlingen gaan als detectives op onderzoek uit en maken kennis met drie kinderen van de Weesinrichting Neerbosch. Wie weet aan de hand van de bronnen de meeste informatie te achterhalen over weeskind X?

Doelgroep: groep 6
Lesduur: 90 minuten
Kosten: € 85,00 per klas van 25 leerlingen Grotere groep in overleg mogelijk, met meerprijs van
€ 40,00

 

In Neerbosch staat een kinderdorp

weezenkapelzonderspitsDe leerlingen ontdekken met behulp van foto’s en een kaart van Neerbosch uit 1922 het ‘oude kinderdorp’. Toentertijd was Neerbosch een zelfvoorzienend dorp. Vervolgens gaan de leerlingen klassikaal een wandeling maken over het huidige kinderdorp. Staan er nog veel van de oude gebouwen? Waarom denk je dat deze zijn afgebroken? Wat staat er nu voor in de plaats? Wat voor invloed heeft deze plek op het leven van de kinderen gehad?

Doelgroep: groep 6 en 7
Lesduur: 90 minuten
Kosten: € 85,00 per klas van 25 leerlingen Grotere groep in overleg mogelijk, met meerprijs van
€ 40,00

 

Ausweis bitte

ausweisbitteKom met je klas het educatief programma ‘Ausweis bitte’ volgen bij Van ‘t Lindenhoutmuseum. Tijdens dit project maken uw leerlingen kennis met WOII door kinderogen. Ontdek het verhaal van de wezenbarak van kamp Westerbork en Weesinrichting Neerbosch in oorlogstijd. Aan de hand van een identiteitskaart van een kind gaan de leerlingen op zoek naar persoonlijke verhalen. Zij zullen zien dat geschiedenis vaak gaat over gewone mensen die leefden in een ongewone tijd. In de afsluitende les van ‘Ausweis bitte’ verdiepen we ons in de ontwikkeling van de identificatieplicht. Zo verbinden we het verleden met het heden.

Doelgroep: groep 8
Lesduur: 90 minuten
Kosten: € 40,00 museumdocent per 25 leerling, € 2,50 per leerling