Neerbosch: Montgomery-conferentie - vantlindenhoutmuseum.nl
17477

Neerbosch: Montgomery-conferentie

Neerbosch: Montgomery-conferentie en drie jonge oorlogsdoden

Februari 2019 – De bevrijding kwam voor Neerbosch in september 1944. Daarmee waren de beproevingen echter nog niet voorbij. Tijdens de resterende oorlogsperiode werd de instelling de tijdelijke woonplaats van een groot aantal oorlogsvluchtelingen en Engelse legerdivisies werden ingekwartierd.

Op 17 februari 1945 komt veldmaarschalk Montgomery naar Neerbosch als gast van de divisiegeneraal MacMillan. Hij leidt dan in de vergaderzaal van Neerbosch een grote Rijnoffensief-conferentie van hoofdofficieren. Brieven, foto’s, dagboeken, tekeningen en gedichten getuigen over de spannende en avontuurlijke bevrijdingstijd in het kinderdorp Neerbosch. Daaruit wordt duidelijk hoe de kinderen, evacués en soldaten deze uitzonderlijke bevrijdingstijd hebben beleefd. De expositie belicht ook drie overleden kinderen van de Weesinrichting, drie Neerbossche WO11-oorlogsslachtoffers, twee van deze jongeren zijn op 22 februari overleden.