Misbruik op Neerbosch perspectief van het museum

kinderdorp

Op 7 mei 2013, twee dagen voor de jaarlijkse Oud Weezendag, stond een filmploeg van Omroep Gelderland met een groep van Oud Neerbosschers, aangesloten bij Nederland Heelt, op de stoep van het museum. Nederland Heelt is een vereniging van lotgenoten van seksueel misbruik en mishandeling in pleeggezinnen en in kindertehuizen. Omroep Gelderland besteedde uitgebreid aandacht aan het onderwerp. Ook lokale media - RTVNijmegen 1 en De Gelderlander - besteedden aandacht aan misbruik in kinderdorp Neerbosch in het verleden. Op Oud Weezendag, donderdag 9 mei, heeft Annet van Zon, lid van de Raad van Bestuur Lindenhout, organisatie voor Jeugd&Opvoedhulp excuses aangeboden aan slachtoffers. Zij kondigde een onderzoek aan dat deze zomer wordt afgerond.

Het perspectief van het Van't Lindenhoutmuseum

Het misbruik heeft zich in het verleden afgespeeld op Neerbosch en daarmee is Neerbosch het decor voor het misbruik-verhaal. Lindenhout, organisatie voor Jeugd&Opvoedhulp zetelt vanaf 1996 in Arnhem en is een fusie van een 18-tal Gelderse jeugdzorginstellingen. In Neerbosch verleent Lindenhout geen jeugdzorg meer. Lindenhout-Arnhem is verantwoordelijk voor zijn voorgangers, directie, personeel en de geplaatste kinderen. Zij nemen die verantwoordelijkheid ook door een onafhankelijk onderzoek. Feiten moeten op tafel komen, onderzocht en daar moeten conclusies aan verbonden worden. Alle vragen die het Museum rond het onderzoek krijgt, worden doorverwezen naar de Raad van Bestuur van Lindenhout.

Hoewel het museum geen positie en verantwoordelijkheid heeft in het behandelen van het misbruik-verhaal, raakt het thema het museum natuurlijk wel! Het Van 't Lindenhoutmuseum vertelt immers het héle Neerbossche verhaal van 150-jaar jeugdzorg – goede én minder goede kanten. Het museum wil zich daarom niet verhullen in stilte of afwezigheid. Misbruik zal dan ook in het museumverhaal verantwoord aan de orde moeten komen. Op grond van de uitkomsten van het Lindenhout onderzoek, zal een gepaste en evenwichtige presentatie over het thema worden gegeven. Het is natuurlijk triest te beseffen dat sommige kinderen geen veilige plek op Neerbosch hebben gehad.