Basisonderwijs

Het Van ‘t Lindenhoutmuseum biedt een gevarieerd en aantrekkelijk educatief programma aan voor het basisonderwijs. Ieder lesprogramma kent een voorbereidende en afrondende les in de klas, met lesmateriaal dat door Van ‘t Lindenhoutmuseum wordt geleverd.

 

Geïnteresseerd in de mogelijkheden voor het basisonderwijs?
Neem contact op met coördinator educatie Roos Geraets via educatie@vantlindenhoutmuseum.nl.

Mikky de Zwerfkat

Mikky woont op het kinderdorp Neerbosch! Dat is een hele bijzondere plek waar veel kinderen wonen die geen ouders meer hebben, net zoals Mikky. Ze helpen Mikky met de voorbereidingen voor haar verjaardagsfeestje. Maar hoe vier je eigenlijk feest op het kinderdorp? In het museum gaan de leerlingen in groepjes aan de slag met een aantal opdrachten in circuitvorm. Ze gaan op zoek naar gasten, lekkere hapjes en ze versieren de feestlocatie!

 

Doelgroep: groep 1 en 2
Lesduur: 60 minuten
Kosten: € 3,50 per leerling

Petertje en zijn koffertje

De kinderen worden meegenomen in het verhaal van Petertje, een weeskind in de Weesinrichting Neerbosch. Zijn enige houvast was zijn grijze koffertje, dat hij bij zich had. Tijdens de interactieve rondleiding komen prenten, foto’s en voorwerpen uit het koffertje van Petertje aan bod. Zo beleven de kinderen de eerste dag van Petertje op de Weesinrichting Neerbosch: hij gaat naar school, doet klusjes en speelt met de andere kinderen. De kinderen ervaren zelf hoe het dagelijks leven van de wezen op de Weesinrichting Neerbosch verliep.

 

Doelgroep: groep 3
Lesduur: 60 minuten
Kosten: € 3,50 per leerling

Download dit lespakket nu gratis

Kijkje in de keuken van kok Knippers

Eten was voor de vijfhonderd weeskinderen op Neerbosch een belangrijk gespreksonderwerp.

‘Er werd veelvuldig op het eten gemopperd’, vertelt kok Knippers. Hij kan het weten, want hij werkt van 1954-1959 in de keuken op Neerbosch.

 

‘Ik zorg dat alle kinderen genoeg te eten hebben. Alle ingrediënten die ik gebruik komen van de eigen boerderij en tuinderij en het brood komt vers van de bakkerij. Het bereiden van het voedsel is veel werk! Elke dag zijn er kinderen die mij helpen in de keuken en vandaag zijn jullie dat!’

 

De kinderen helpen kok Knippers met het samenstellen van een gezond, nieuw weekmenu en maken zelf een ‘echt Neerbosch’ gerecht. Wat aten ze in die tijd, welke producten waren beschikbaar, hoe rook het en vooral: hoe smaakte het?

 

Doelgroep: groep 5 en 6
Lesduur:
60 minuten
Kosten:
€ 3,50 per leerling

Weeskind X

In het museum staan een drietal archiefdozen. Daarin zitten verschillende bronnen. Deze bronnen zeggen iets over verschillende kinderen en de tijd waarin deze leefden. De leerlingen gaan als detectives op onderzoek uit en maken kennis met drie kinderen van de Weesinrichting Neerbosch. Wie weet aan de hand van de bronnen de meeste informatie te achterhalen over weeskind X?

 

Doelgroep: groep 6
Lesduur:
90 minuten
Kosten:
€ 3,50 per leerling

In Neerbosch staat een kinderdorp

De leerlingen ontdekken met behulp van foto’s en een kaart van Neerbosch uit 1922 het ‘oude kinderdorp’. Toentertijd was Neerbosch een zelfvoorzienend dorp. Vervolgens gaan de leerlingen klassikaal een wandeling maken over het huidige kinderdorp. Staan er nog veel van de oude gebouwen? Waarom denk je dat deze zijn afgebroken? Wat staat er nu voor in de plaats? Wat voor invloed heeft deze plek op het leven van de kinderen gehad?

 

Doelgroep: groep 7 en 8
Lesduur:
90 minuten
Kosten:
€ 3,50 per leerling

Weeswijzerspel

Deze les gaat over 3 historische periodes: de tijd van burgers en stoommachines, de tijd van de wereldoorlogen en de tijd van de televisie en computer. Alle kinderen die in het spel genoemd worden, hebben daadwerkelijk in het weeshuis gewoond!

Door vragen te beantwoorden kunnen de leerlingen dagboekbladzijden verdienen. De vragen staan in de app en gaan o.a. over museumobjecten. Er zijn 3 uitzetkisten en met dagboekbladzijdes en originele id-kaarten achterhalen de leerlingen wie de eigenaar van hun kist is.

 

Doelgroep: groep 7 en 8
Lesduur:
90 minuten
Kosten:
€ 3,50 per leerling