Familiedag met kerst in het Van 't Lindenhoutmuseum in Nijmegen

Do-it-yourself dag kerst 1944

Met mate(n) en soldaten

Do-it-yourself dag kerst 1944

Op zoek naar een afwisselende familiedag voor jong en oud? Een goede manier om de kerstvakantie in te luiden? Kom op zaterdag 21 december 2019 naar de do-it-yourself dag ‘Met mate(n) en soldaten’. Het is een middagvullend programma met workshops, en muziek van het Koninklijk Nijmeegs Mannenkoor. U kunt deelnemen aan een workshop kerstkaarten maken, papier scheppen en ‘soldatenhap’. Deze dag is bedoeld voor kinderen, ouders en grootouders. In de middag is in het kader van NIJMEGEN HERDENKT het museum ook geopend, van 14:00 tot 17:30 uur.

Familiedag in de historische kerstsfeer

De do-it-yourself dag is geïnspireerd op een historische viering. In 1944 werden in Neerbosch honderden Engelse soldaten ingekwartierd. De kerst vierden ze samen met de wezen die er woonden. Door het vieren van kerst probeerden veel soldaten het thuisgevoel op te roepen. Ze speelden daarom ook klassieke Engelse kerstliederen, aten gezellig samen en gaven de kinderen presentjes.

Middagvullend programma

Op 21 december gaat jong en oud aan de slag met papierresten, schep, hakselaar, droogrek en stempel. Zo kunt u zelf van begin tot eind een kerstkaart maken, en daarbij meer te weten komen over de schaarste van de oorlog. Proef, ruik en raadt bijvoorbeeld welke soldatenhap je voor je hebt. Zou jij die hapjes willen eten met kerst? Tijdens de pauzes kan iedereen luisteren naar Engelse kerstliederen, verzorgd door het Koninklijk Nijmeegs Mannenkoor. Aan het eind van de dag gaat elk kind naar huis met een sfeervol presentje.

Workshops

Elke workshop duurt 40 minuten. Deelnemers kunnen elk afzonderlijk onderdeel volgen in willekeurige volgorde. Indien een programmaonderdeel druk is, wordt u vriendelijk verzocht ergens anders aan te sluiten.

Workshop papier scheppen

Deze workshop is een inkijkje in de vergeten kunst van het papierscheppen. Deelnemers hakselen papierresten en plantmateriaal tot pulp. Daarna scheppen ze zelf papier met een schepraam. Aan het eind kunt u het papier uitwringen, voordrogen en aan droogrekken hangen.

Workshop kerstkaart ontwerpen en opmaken

Voordat de kerstkaarten op de post kunnen, moet het gedroogde papier moet nog worden verwerkt tot kaart. Neerbosch had vroeger een drukkerij, waar in 1944 ook kerstkaarten zijn gemaakt. Als een echte drukker en letterzetter gaat u in deze workshop aan de slag om uw stuk papier te verwerken tot kerstkaart. Gebruik stempel, potlood, pen en inkt, en maak uw mooiste kaart. Uiteraard mag hij mee naar huis!

Workshop soldatenhap

Veel van het voedsel tijdens de kerstmaaltijd in 1944 kwam waarschijnlijk uit de rantsoenen van de soldaten. Of het was afkomstig van de boerderij op Neerbosch zelf. In deze workshop kunt u proeven, ruiken en raden. Kunt u achterhalen wat voor ‘soldatenhap’ u voorgeschoteld krijgt? En zou u dit zelf willen eten met kerst?

Dagindeling familiedag

14:00 – 14:15 uur Inloop + welkomstwoord