Foto-expositie Achtergelaten

Foto-expositie ‘Achtergelaten’

Het verhaal van de ‘verweesde’ migrantenkinderen

foto expositie museum nijmegen

Ons museum is voorlopig gesloten, maar we zitten niet stil. Om toch het verhaal van weeskinderen naar buiten te brengen, organiseren we een foto-expositie aan de buitenkant van het museum. Op de ramen zie je nu de sprekende, sfeervolle werken van fotograaf Marijn Fidder. Ze zijn onderdeel van onze nieuwe expositie Achtergelaten, het verhaal van de ‘verweesde’ migrantenkinderen.

‘Verweesde’ migrantenkinderen

De foto-expositie gaat over economische ‘weeskinderen’ uit Europa. Zij wonen niet meer bij hun ouders, maar zijn alleen of wonen bij hun opa en oma. Dat komt omdat hun ouders door armoede gedwongen zijn in een ander land te gaan werken. De ouders sturen dan geld terug naar hun familie. Hoe is het leven van de kinderen die achterblijven? Hoe ziet hun dagelijks bestaan eruit? Fotograaf Marijn Fidder maakt hierover een fotoreportage. Bijvoorbeeld van de avontuurlijke Denisa (10) uit Copand. Door de karakteristieke foto’s krijgen we een glimp van haar leven in Roemenië, en hoe het is om op te groeien zonder haar ouders.

Achtergebleven

Doordat steeds meer mensen naar het buitenland gaan om te werken, blijven ook steeds meer mensen achter. En dit zorgt voor sociale problemen. In Roemenië, waar dit fotoproject plaatsvindt, is het probleem groot. Waarschijnlijk gaat het daar om zo’n 350.000 kinderen. De officiële getallen zijn onbetrouwbaar, want de meeste ouders melden het niet wanneer ze hun kinderen afgeven bij familieleden. Ook in andere Europese landen speelt dit probleem. Met Achtergebleven brengt Marijn Fidder deze kwestie onder de aandacht. Ze vertelt met haar foto’s de verhalen van de kinderen én de ouders. Ze wil zo mensen de ruimte geven om na te denken over het onderwerp, en bijdragen aan het creëren van bewustzijn.

Over fotograaf Marijn Fidder

Marijn Fidder is een jonge, veelbelovende fotograaf. Ze werkt onder andere voor de EO, KiKa, Het Financieele Dagblad en het NRC. Vorig jaar won ze twee prijzen van de Zilveren Camera en was ze winnaar van de Hollandse Fotoprijs. Ze exposeerde eerder in Stadsmuseum Harderwijk met de fotoserie ‘Stoute Cellen’ over kinderkanker. Zodra het weer kan, gaat Fidder terug om kinderen en ouders door heel Europa die in deze situatie zitten, in beeld te brengen.

Delen