12 mei Geschiedeniscafé Nijmegen on tour
Geschiedeniscafé Nijmegen on tour
Vrijdag 19 mei 2017 / 17:00 – 19:00 uur / gratis entree
Het Nijmeegse Geschiedeniscafé is dit keer te gast in het Van ’t Lindenhoutmuseum in Neerbosch, gevestigd in de kapel van de vroegere Weesinrichting Neerbosch. Adres: Scherpenkampweg 58, 6545 AL, Nijmegen. Op het programma van het Geschiedeniscafé staan korte lezingen en een prikkelende column. En natuurlijk is er alle gelegenheid om ‘historische nieuwtjes’ uit te wisselen. Voorafgaand aan het café is er gelegenheid tot bezichtiging van het museum, met een korte presentatie door conservator Anne-Marie Jansen om 16:15 uur. De deuren zijn open vanaf 16:00 uur. Toegang tot het museum en het Geschiedeniscafé is gratis.
Programma‘Kleren maken ‘t kind’ (Anne-Marie Jansen en Jacoline Zilverschoon) In de meeste weeshuizen in Nederland droegen wezen uniformen. Maar in het Weeshuis Neerboschwas dat niet het geval. Het Van ‘t Lindenhoutmuseum bereidt een tentoonstelling voor over de kleding van kinderen in grote inrichtingen. In het Geschiedeniscafé krijgen we een voorproefje.
Weeshuis, oase aan de rafelrand van Nijmegen (Billy Gunterman)Toen het Weeshuis Neerbosch honderdvijftig jaar geleden werd gebouwd, lag het ver van de bewoonde wereld. Tegenwoordig ziet de omgeving er heel anders uit. Hoe ontwikkelde dit deel van Nijmegen zich in de afgelopen anderhalve eeuw? En wat bleef hetzelfde?
De zeepkist, Deel uw historische nieuwtjes in 1 minuut.
De column (Jan Roelofs)
Muzikale begeleiding: Pieter Geijsberts
‘Kleren maken ‘t kind’
Het Van ’t Lindenhoutmuseum vertelt het verhaal van de Weesinrichting Neerbosch, waar ooit 20.000 jongens en meisjes woonden, leerden en speelden. Het weeshuis onderscheidde zich van andere weeshuizen, onder meer doordat de kinderen hier geen uniformen droegen. Binnenkort opent in het museum de tentoonstelling ‘Kleren maken ‘t Kind – Uniformiteit en diversiteit’. In het café krijgen weeen kijkje achter de schermen en een sneakpreview van deze expositie in opbouw. In de tentoonstelling wordt het historische verhaal van Neerbosch gespiegeld met het werk van de Nijmeegse fotografe Annie van Gemert. Haar foto’s vertellen het beeldverhaal van schooluniformen in het onderwijs in Vlaanderen. De foto’s tonen een groot contrast met de diversiteit aan kleding op de historische foto’s van Neerbosch. Conservator Anne-Marie Jansen en museummedewerkster Jacoline Zilverschoon vertellen over leven en kleding van de wezen.
Weeshuis, oase aan de rafelrand van Nijmegen Op de kaart Nijmegen en Omstreken uit 1880, op een kwartiertje lopen van de Hervormde Kerk aan de Dorpsstraat van Neerbosch, is een bruin perceel getekend met het opschrift Weeshuis. Hier werd op 9 mei 1867 het eerste gebouw voor weesmeisjes feestelijk geopend. Honderdvijftig jaar later wordt op exact dezelfde locatie het Geschiedeniscafé gehouden. De plek is hetzelfde maar de omgeving van het weeshuis is onherkenbaar veranderd. Anderhalve eeuw geleden lag het latere Kinderdorp Neerboschnog in een arcadische landelijke omgeving in het open veld. Anno 2017 ligt het complex weggestopt achter Maaswaal kanaal, Neerbossche Weg en de Zuiveringsinstallatie aan de Jonkerstraat. Niettemin is de enclave een heerlijke oase aan de rafelrand van Nijmegen gebleven. Geograaf Billy Gunterman schetst in grote lijnen hoe deze metamorfose tot stand kwam.
Het Geschiedeniscafé is een activiteit van het Cultuurhistorisch Platform Rijk van Nijmegen in samenwerking met de Radboud Universiteit, de gemeente Nijmegen en Museum het Valkhof. Het café wordt vier keer per jaar gehouden.