Binnenkort: Hoop

Binnenkort: Hoop

Op 15 juni 2023 opent in het Van ‘t Lindenhoutmuseum de tentoonstelling ‘Hoop’ over de Hongaarse kindertreinen actie na de Eerste Wereldoorlog. Toen kwamen 30.000 Hongaarse kinderen voor korte of langere tijd naar Nederland.

Op 8 februari 1920 vertrok de eerste ‘kindertrein’ vanuit het Ooststation (Keleti pályaudvar) in Boedapest. Deze trein bracht 600 Hongaarse kinderen naar Nederland in het kader van een internationale humanitaire actie. Later volgen ook transporten naar Zwitserland, Engeland, Zweden en België.

Aansterken

Met deze kindertreinen reisden tussen 1920 en 1930 meer dan zestigduizend Hongaarse kinderen voor enkele maanden naar het buitenland. Daar zouden ze kunnen aansterken van de beproevingen die ze doorleefd hadden in de Eerste Wereldoorlog en tijdens de daaropvolgende revoluties in Hongarije.

Componist en violist Zoltán Székely

In de tentoonstelling lichten we een aantal kinderen uit. Bijvoorbeeld de componist en violist Zoltán Székely, die in Nijmegen terechtkwam bij de familie Everts op de Berg en Dalseweg 127 (villa Anstruwe). Hij trouwde met de dochter. Componist Béla Bartók bezocht hem twee maal in Nijmegen.

Deze tentoonstelling was eerder te zien in het Historisch Museum Budapest in 2022. Roland Perényi (BTM) en Orsolya Réthelyi (ELTE) waren de conservatoren. Bij NPO Radio 1 verscheen dit jaar de OVT VPRO-radiodocumentaire ‘De Hongaartjes’.

‘Hoop’ is te zien tijdens reguliere openingstijden. Toegang tot het museum is gratis met een Museumkaart. Bekijk onze bezoekersinformatie voor actuele openingstijden.

Bron foto: BTM Kiscelli Múzeum.