Colleges MuseumJeugdUniversiteit najaar 2022

Colleges MuseumJeugdUniversiteit najaar 2022

MJU Van t Lindenhoutmuseum

Ons museum doet in het najaar van 2022 weer mee met de MuseumJeugdUniversiteit! Dan geven wij colleges voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. Op Weesinrichting Neerbosch hebben door de jaren heen wel 20.00 kinderen gewoond. In deze collegereeks gaan we meer vertellen over wie deze kinderen zijn. Wat is hun verleden? Hoe zag hun tijd op en na Neerbosch eruit? Hoe komen we te weten wat de verhalen zijn van deze kinderen? Dit gebeurt door archiefonderzoek. Ieder kind had namelijk zijn eigen dossier. Tijdens deze collegereeks komen jullie er achter hoe zo’n dossier eruit ziet. Inschrijven kan door je aan te melden op de website van de MuseumJeugdUniversiteit.

Colleges
1. Wie zijn de kinderen van Neerbosch?

Locatie: Van ’t Lindenhoutmuseum
Type: hoorcollege
Datum: 18 september 2022 om 11:00
Expert: Marit Vrijenhoek

Marit Vrijenhoek vertelt de verhalen van drie kinderen die op Neerbosch hebben gewoond. Zo heb je Nellie van den Bosch. Zij was een kind van een personeelslid en heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog op Kinderdorp Neerbosch gewoond. Ze heeft in die tijd een plakboek bij gehouden dat onderdeel is van de museumcollectie.

Marit is biologe, maar werkt alweer een aantal jaar voor het Van ’t Lindenhoutmuseum. Ze heeft een nieuw lesporgramma ontwikkeld: het Weeswijzerspel voor groep 7 en 8. Hiervoor heeft ze onderzoek gedaan naar de kinderen van Neerbosch.

2. Wat is er te vinden in het archief van Neerbosch?

Locatie: Van ’t Lindenhoutmuseum
Type: hoorcollege
Datum: 2 oktober 2022 om 11:00
Expert: Noes Aaltink

Historicus Noes Aaltink is archiefmedewerker in het museum. Hij zal jullie uitleggen wat een archief is en wat er in het archief van Kinderdorp Neerbosch te vinden is. Ook vertelt hij waarom deze documenten belangrijk zijn om te bewaren voor de toekomst.

3. Waarom zijn historische foto’s belangrijk?

Locatie: Van ’t Lindenhoutmuseum
Type: werkcollege
Datum: 6 november 2022 om 11:00
Expert: nog niet bekend

De leefwereld van de kinderen van Neerbosch wordt onder andere duidelijk door de vele historische foto’s. Hoe werkt dit? En welke foto’s zijn onderdeel van de museumcollectie? En waarom zijn deze foto’s een onmisbare bron? Een historicus gaat hier dieper op in en vertelt ook over haar eigen onderzoek in opdracht van de Radboud Universiteit.

 

Aanmelden? Dat kan via de website van de MuseumJeugdUniversiteit. Deelname kost 15 euro. Uiteraard geven we de colleges volgens de geldende richtlijnen van het RIVM.