Kindercolleges MuseumJeugdUniversiteit

Kindercolleges MuseumJeugdUniversiteit

Ons museum doet mee met de MuseumJeugdUniversiteit! In het najaar geven wij in ons museum kindercolleges voor kinderen van 10 t/m 12 jaar. Wat hield opvoeden in op Neerbosch? En hoe werden kinderen vroeger onderwezen? Op deze en meer vragen krijg je een antwoord tijdens de komende collegereeks. We behandelen verschillende tijdsperiodes: eind 19e eeuw, de oorlogsjaren en de jaren ’70, maar we kijken ook naar het nu, en werpen een blik op de toekomst. De colleges zijn praktisch van aard. Inschrijven kan door een e-mail te sturen naar info@vantlindenhoutmuseum.nl.

Colleges

1.Hoe maak je een lesprogramma op Neerbosch?

Locatie: Van ’t Lindenhoutmuseum
Type: werkcollege
Datum: 3 oktober 2021 om 12:00

Hoe leerden de kinderen op Neerbosch? Op welke manier werd er onderwijs gegeven? Op de school werden eigen leermethoden ontwikkeld. Hoe zagen deze eruit? En wat zijn nu bruikbare leermethoden? Roos (hoofd educatie en presentatie bij het Van t Lindenhoutmuseum) neemt jullie mee terug in de tijd en ook naar het nu. Na de introductie mogen jullie zelf aan de slag en meedenken over een eigen lesprogramma.

Expert: Roos Geraets

2. Was en is weerbaar zijn belangrijk?

Locatie: Van ’t Lindenhoutmuseum
Type: practicum
Datum: 5 september 2021 12:00

Wat hield opvoeden in op Neerbosch? Wat houdt opvoeden in voor kinderen met een beperking? Hoe kwamen kinderen toen voor zichzelf op? En hoe gaat dat anno 2021? Na een introductie van Loes Jacobs (Sociotherapeut bij het Leo Kannerhuis) ontvangen jullie een korte training op het gebied van weerbaarheid.

Expert: Loes Jacobs

3. Wat is pedagogiek?

Locatie: Van ’t Lindenhoutmuseum
Type: hoorcollege
Datum: 7 november 2021 12:00

Hoe werd er vorige eeuw omgegaan met ‘moeilijke kinderen’? Wat werkte wel en wat niet? Wat houdt positief opvoeden in? Hoe wordt er omgegaan met leerlingen met een achterstand? Bijvoorbeeld in taal of rekenen. Een deskundige neemt jullie mee in de ontwikkelingen op het gebied van opvoedkunde.

Aanmelden? Stuur dan een mailtje naar info@vantlindenhoutmuseum.nl. Deelname kost 15 euro per persoon. Uiteraard geven we de colleges volgens de geldende richtlijnen van het RIVM. Kijk voor meer informatie op de website van de MuseumJeugdUniversiteit.