Colleges MuseumJeugdUniversiteit voorjaar 2022

Colleges MuseumJeugdUniversiteit

MJU Van t Lindenhoutmuseum

Ons museum doet weer mee met de MuseumJeugdUniversiteit! De komende maanden geven wij colleges voor kinderen van 10 t/m 12 jaar. De colleges gaan over Weesinrichting Neerbosch ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Inschrijven kan door je aan te melden op de website van de MuseumJeugdUniversiteit.

Colleges

[geweest] 1.Vrijheid onder de filosofische loep

Locatie: Van ’t Lindenhoutmuseum
Type: hoorcollege
Datum: zondag 6 maart om 11:00

Met heel veel oorlogsmateriaal kwamen de bevrijders naar Neerbosch. Legertrucks, jeeps en motoren reden af en aan. Of ze stonden geparkeerd onder de bomen, uit het zicht van Duitse vliegtuigen.

Het moment dat de bevrijders arriveerden en tijdelijk verbleven op het terrein van de weesinrichting, was voor de kinderen en het personeel van Neerbosch misschien wel de tijd dat de oorlog het meest voelbaar voor hen was. Voor een lange tijd vochten de bevrijders de omgeving rondom Neerbosch vrij. Vrijheid is daarom nooit vanzelfsprekend, maar staat altijd op gespannen voet met geweld. Het is dan ook goed om vrijheid niet voor lief te nemen. Laten we daarom met filosofe Malou Stam ‘vrijheid’ eens goed onder een filosofische loep nemen en luisteren naar wat grote denkers hier over te zeggen hebben.

Expert: Malou Stam

[geweest] 2. Oorlog op Neerbosch

Locatie: Van ’t Lindenhoutmuseum
Type: hoorcollege
Datum: zondag 3 april 2022 11:00 uur

Nijmegen werd in september 1944 bevrijd. Daarna zochten de Engelse soldaten een veilig onderkomen om zich voor te bereiden op de laatste slag in de Betuwe. Arnhem diende bevrijd te worden en Nijmegen moest worden beschermd. Neerbosch vormde daarom de headquarters voor generaal MacMillan en de Engelse Polar Bear divisie. Al gauw ontstonden er vriendschappelijke banden tussen de Neerbossche kids en de gulle Engelse soldaten. Hoe was deze tijd voor kind en soldaat? Joost Rosendaal, historicus en publicist op het gebied van de politieke cultuurgeschiedenis, kan jullie er alles over vertellen.

Expert: Joost Rosendaal

3. Kinderen, oorlog en bevrijders

Locatie: Van ’t Lindenhoutmuseum
Type: hoorcollege
Datum: zondag 3 juli 2022 om 11:00 uur

In september 1944 wonen in de grote Weesinrichting Neerbosch zo’n 500 kinderen, van peuter tot puber. Ook zijn er tientallen kinderen van personeelsleden bij. De inrichting ligt dichtbij de militair belangrijke bruggen over het Maas-Waalkanaal. Het oorlogsgeweld van de meidagen van 1940 hebben ze door een korte evacuatie kunnen vermijden. Tijdens de bezetting vordert een groepje Duitse soldaten de kerk en de watertoren als uitkijkpost. In september ’44 verschijnen honderden bevrijders op het terrein van de inrichting en vestigen er hun hoofdkwartier. Dit maakt grote indruk. Deze Britse militairen – eerst Guards Amoured Division, later Polar Bears – komen met kanonnen en wapens, maar ook met sigaretten en muziek. Historicus Jan Brauer vertelt ons deze ochtend wat zich hier heeft afgespeeld aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Expert: Jan Brauer

Aanmelden? Dat kan door te mailen naar info@vantlindenhoutmuseum.nl. Deelname kost 5 euro per persoon. Uiteraard geven we de colleges volgens de geldende richtlijnen van het RIVM.

Kijk voor meer informatie op de website van de MuseumJeugdUniversiteit.