Kindercolleges MuseumJeugdUniversiteit

Kindercolleges MuseumJeugdUniversiteit

Ons museum doet mee met de MuseumJeugdUniversiteit! Vanaf 6 september geven wij in ons museum kindercolleges voor kinderen van 8 t/m 10 jaar. We starten met een college over de museumcollectie, waarbij we 10 voorwerpen uitlichten. Daarna spreken we over het kerkgebouw en zijn architectuur. Bij het laatste college gaan we in op de rol die het geloof speelde op Kinderdorp Neerbosch. Inschrijven kan door een e-mail te sturen naar info@vantlindenhoutmuseum.nl.

Colleges
1: Is het zielig als je in een weeshuis woont?

Locatie: Van ’t Lindenhoutmuseum
Type: hoorcollege
Datum: 6 september 2020 10:30 uur
Duur college: 1 uur

Hoe zag de school op het weeshuis eruit? Wat leerden ze op school? En wat deden de kinderen in hun vrije tijd? Deze en meer vragen worden tijdens dit college beantwoord door kunsthistoricus Esther Bánki. Esther neemt jullie mee terug in de tijd en wel naar het jaar 1920. Ze vertelt jullie – aan de hand van 10 museumobjecten – hoe het leven op Kinderdorp Neerbosch er 100 jaar gelden uitzag. Kom naar dit college en maak kennis met de museumdirecteur!

Expert: Esther Bánki

2. Hoe bouw je een kerk?

Locatie: Van ’t Lindenhoutmuseum
Type: hoorcollege
Datum: 4 oktober 2020 10:30 uur
Duur college: 1 uur

Waarom is de ene kerk rechthoekig en de andere kerk rond? Wat zijn nu eigenlijk de standaard kenmerken van een kerk? Wat is het verschil tussen een katholieke en een protestantse kerk? En, zou jij het leuk vinden zelf een kerk te bouwen? Kunnen kinderen een kapel bouwen? Het antwoord is: ja dat kan! Dit is gebeurd op Kinderdorp Neerbosch. Kom naar het Kinderdorp en maak kennis met Anke Thijssen. Zij is net afgestudeerd architectuur historicus en heeft onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van de architectuur op Kinderdorp Neerbosch.

Expert: Anke Thijssen

3. Geloofde vroeger iedereen in God?

Locatie: Van ’t Lindenhoutmuseum
Type: werkcollege
Datum: 1 november 2020 12:00 uur
Duur college: 1 uur

Hoe geloof je in God? Hoe maakte het geloof onderdeel uit van de samenleving eind 19e eeuw? Johannes van ’t Lindenhout was bijbelverkoper voordat hij het weeshuis oprichtte. Wat was zijn drijfveer? En hoe dacht hij over hoe God mensen in nood helpt? Maar ook, hoe belangrijk was muziek voor de kinderen op Neerbosch? Deze en meer vragen worden beantwoord door dr. Anton van Renssen. Hij heeft onderzoek gedaan naar de protestants-christelijke weesinrichting Neerbosch vanaf de oprichting in 1863 tot de opheffing ervan in 2001.

Expert: Anton van Renssen

 

Aanmelden? Stuur dan een mailtje naar info@vantlindenhoutmuseum.nl. Deelname kost 15 euro per persoon. Uiteraard geven we de colleges volgens de geldende richtlijnen van het RIVM. Kijk voor meer informatie op de website van de MuseumJeugdUniversiteit.