Veilig oord in Oorlogstijd

Veilig oord in Oorlogstijd

Veilig oord in Oorlogstijd: Evacués en Monty’s mannen op Neerbosch

Jaarlijks vluchten nu nog duizenden mensen voor oorlogsgeweld. Vroeger was dit niet veel anders. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vormde de weesinstelling in Neerbosch een veilig oord voor honderden Gelderse evacués en Engelse soldaten. Samen met het Neerbossche personeel en de weeskinderen zochten zij een weg door deze moeilijke tijd.

Monty’s mannen

Nijmegen werd in september 1944 bevrijd. Daarna zochten de Engelse soldaten een veilig onderkomen om zich voor te bereiden op de laatste slag in de Betuwe. Arnhem diende bevrijd te worden en Nijmegen moest worden beschermd. Neerbosch vormde daarom de headquarters voor generaal MacMillan en de Engelse Polar Bear divisie. Al gauw ontstonden er vriendschappelijke banden tussen de Neerbossche kids en de gulle Engelse soldaten. Hoe was deze tijd voor kind en soldaat?

Gelderse evacués

De geallieerde soldaten waagden hun leven voor de bevrijding van Nederland. Veel Gelderse burgers ontvluchtten hun huizen. Driehonderd van hen kwamen terecht op Neerbosch. Zo ook de Nijmeegse fietsenmakerszoon Wim Rattink en de boerendochter Ada Hupkes uit Elst. In twee unieke audioverhalen leer je hun ervaringen tijdens de oorlog kennen. Hoe was het contact met het Neerbossche kind. En hoe was het leven op Neerbosch?

Activiteiten

De tentoonstelling opent op 17 februari 2019. Dit is de dag waarop Montgomery Neerbosch bezocht voor een conferentie over Operatie Veritable. Dit was de laatste operatie in de bevrijding van Nederland. De expositie loopt vanaf dan tot medio 2020.

Naast de doorlopende expositie organiseren wij activiteiten over de oorlogsperiode:

• Lezing van een relevante expert rondom Bevrijdingsdag (5 mei 2019)
• Kerstviering met een Brits tintje (kerst 2019)

De tentoonstelling is onderdeel van de viering 75 jaar Vrijheid in de provincie Gelderland.