24 jun Voorproefje concert
Speciaal voor het Gelderse erfgoedfestival Over Grenzen van Gelderland gaven wij een voorproefje van ons concert ‘Ik wil wel naar Amerika’. Geschiedenis, muziek, vertellingen en gezelligheid kwamen samen. Janette van Egten, een van de festivalbloggers, vertelt haar ervaring.
Maandag 14 mei was het dan zover, op pad met een luxe touringcar in opdracht van het Erfgoedfestival. Een preview bustour langs vier verschillende deelnemende locaties. Letterlijk grensoverschrijdend, want we bezochten ook een Duitse locatie. Rond de klok van 10.00 uur vertrokken we vanaf station Nijmegen, het weer toen nog grijs en somber. De eerste stop was in Nijmegen zelf, net buiten het centrum waar vroeger Neerbosch was. Op naar Van ’t Lindenhoutmuseum. Nóóit van gehoord?!
Blik op jeugdzorg in Weezenkapel
Het museum is gevestigd in een prachtig gelegen monumentale witte kapel uit 1882, de Weezenkapel. Johannes van ’t Lindenhout nam hier in het verleden wezen op, de collectie van het museum geeft een historisch beeld van deze opvang. Toen we de Weezenkapel betraden, was ik aangenaam verrast door de omvang van de collectie. Van ’t Lindenhoutmuseum vertelt het verhaal van duizenden kinderen die door verschillende oorzaken korte of lange tijd niet thuis konden wonen, en geeft je eigenlijk ook een unieke kijk op de ontwikkeling van de jeugdzorg in Nederland. Behalve de vaste collectie zijn er ook wisselende exposities te bezoeken. Ik wil beslist nog een keer terug!
Compleet zelfvoorzienend kinderdorp
Johannes van ’t Lindenhout was een strenggelovige rondreizende bijbelverkoper die besloot iets aan de slechte zorg voor weeskinderen te doen. Als 27-jarige opende hij in 1863 een weeshuis in een oude herberg in Nijmegen. Het weeshuis groeit als kool, verhuisde naar Neerbosch en daar ontstond een compleet zelfvoorzienend kinderdorp. In 2001 is de Wezenkapel (oudste protestantse bidhuis van Nijmegen) een Rijksmonument geworden.
De nachtegaal van Neerbosch
Wij kregen een voorproefje van een concert in een verhaal ‘Ik wil wel naar Amerika’. Of is het een verhaal in een concert? Het gaat in elk geval over Rie, de nachtegaal van Neerbosch, en haar Henri. Geweldig voorgedragen door verhalenverteller Paul Groos, begeleid door een pianist en fluitist (dwarsfluit). We horen details over het leven op Neerbosch en hoe Henri naar Amrika emigreerde, ik ben zo benieuwd naar het hele concert! Het speelt in ongeveer in dezelfde periode, 1847, toen er een kleine 150 Achterhoekse emigranten omkwamen op stoomschip de Phoenix in Michigan Amerika. Zie mijn column over dit verhaal op Trikker.
Zelf ook naar dit concert?
Dat kan! Er vinden voorstellingen plaats op vrijdag 6 juli en woensdag 17 oktober. Het concert is onderdeel van de tentoonstelling Neerbosch landverhuizers, over weeskinderen die emigreren naar Afrika en Amerika. Het museum organiseert ook andere activiteiten in het kader van de tentoonstelling. Behalve dit muziektheater worden er vanuit het erfgoedfestival nog vele andere activiteiten georganiseerd, op heel veel verschillende locaties. Ik heb nog een aantal daarvan mogen bezoeken. Wat is Gelderland toch mooi!
Geschreven door festivalblogger: Janette van Egten, janettesheartforholland.com. Deze blog is geredigeerd ten behoeve van de plaatsing op deze website. Meer blogs kun je lezen op de website van het erfgoedfestival Over Grenzen van Gelderland. Het festival loopt van 23 mei t/m 22 juli 2018.