Lezing ‘De jeugd, die de bevrijding niet haalde’

Lezing ‘De jeugd, die de bevrijding niet haalde’

De jeugd die de bevrijding niet haalde

Oorlogslezing Bart Janssen

 

Op Bevrijdingsdag houdt Bart Janssen om 15:30 uur een lezing in het Van ‘t Lindenhoutmuseum. Veel mensen kennen Bart Janssen van zijn boek ‘De pijn die blijft’ uit 2005. Dit staat vol met aangrijpende verhalen over Nijmeegse oorlogsslachtoffers. De lezing in het museum, dat vroeger onderdeel van een weesinrichting was, zal gaan over de jeugd die de bevrijding niet haalde.

Op 5 mei vieren we de bevrijding. Maar de periode daarvoor vielen er meer slachtoffers dan met het bombardement. Heel veel jeugd werd door de gruwel van de oorlog een toekomst ontnomen. Het veroorzaakte ontroostbaar menselijk leed in honderden gezinnen. Verlies van dierbaren. Verlies van kinderen, ontdaan van een toekomst. Bart Janssen zet zich in om dit verleden niet verloren te laten gaan. Janssen is geen onbekende in Nijmegen. In oktober verschijnt zijn nieuwe boek ‘Verdriet van Nijmegen 1940-1945’, een uitbreiding van zijn eerste boek.

Jongeren tijdens de oorlog
Tijdens zijn lezing in het Van ’t Lindenhoutmuseum zal het accent liggen op de trieste oorlogsverhalen van Nijmeegse kinderen, jongeren en jongvolwassenen. Het noodlot dat hen trof door bommen en granaten, maar ook door ongevallen met Duitse of geallieerde voertuigen, of spelen met overal rondslingerende munitie. Bijvoorbeeld een kind dat niets vermoedend met een granaat speelt. Of een jongen die een appel geeft aan een soldaat, en daarmee over een verboden brug rent. De lezing duurt ongeveer een uur. Het laatste kwartier is gereserveerd voor vragen.

Informatie lezing ‘Verdriet van Nijmegen 1940-1945’
Datum: Zondag 5 mei 2019
Aanvang: 15:30 uur (Museum geopend vanaf 12:00 uur)
Reserveren: Stuur een mail naar a.jansen@vantlindenhoutmuseum.nl
Entree: € 5,00 (geen pin aanwezig)