Lezingen 1e zondag van de maand

Lezingen 1e zondag van de maand

Lezingen 1e zondag van de maand

5 februari – 15:00 uur 
‘Nijmeegse Oorlogswezen. Oorlog door kinderogen’
door Bart Janssen
De Tweede Wereldoorlog maakte veel kinderen tot wees. Bijzondere verhalen uit de Nijmeegse oorlogsjaren gepresenteerd door Bart Janssen. Hij is een kenner van het lot van gewone Nijmegenaren in oorlogstijd en een vaardig verteller. Bart Janssen schreef daarover het bekende boek De pijn die blijft. Zijn onderzoek gaat verder en in deze lezing vertelt hij over (wees)kinderen in de stad en heeft hij ook aandacht voor het lot van enkele bewoners van de weesinrichting aan de rand van Nijmegen

6 november – 15:00 uur
‘Joodse vluchtelingen en de Kristallnacht 1938 in de regio Nijmegen’
door drs. Jan Brauer
De geweldsuitbarsting tegen de joden in Duitsland zorgde voor een grote stroom vluchtelingen, ook in de grensregio Kleef. Wat merkt men in Nijmegen van het geweld? Historicus Jan Brauer schetst de spanning in de grensstreek en de opvang van de vluchtelingen in de stad.

4 december – 15:00 uur
Neerbosch in oorlogstijd’
door dr. Henk Termeer
Tweemaal in de frontlinie: aan het begin en het einde van de oorlog. De omgang met de Duitse bezetter en de inkwartiering van bevrijders van september 1944 tot april 1945. Historicus Henk Termeer schetst het leven van de ruim 500 kinderen en volwassenen in Weesinrichting Neerbosch in bezettingstijd.