Concerten Hongaarse klassieke muziek

Concerten Hongaarse klassieke muziek

Op 15 juli en 27 augustus 2023 organiseren we concerten met Hongaarse klassieke muziek. Ze brengen de samenwerking tussen Hongaarse violist Zoltán Székely en Hongaarse cellist Paul Hermann in herinnering. Zoltán Székely kwam in 1922 op één van de Hongaarse kindertreinen naar Nederland. Hij vond in Nijmegen onderdak aan de Berg en Dalseweg bij de familie Everts. De concerten vinden plaatsen in het kader van onze tentoonstelling over de Hongaarse kindertreinen, ‘Bestemming: Hoop’.

Net afgestudeerd aan de Franz Liszt Akademie in Boedapest reist de jonge Hongaarse violist Zoltán Székely in 1922 op één van de Hongaarse kindertreinen naar Nederland. Hij gaat in Nijmegen wonen, aan de Berg en Dalseweg bij de familie Everts. Daar begint zijn internationale carrière.

Internationale carrière

Székely reist over de wereld als solist en als primarius van het fameuze en alom geliefde Hongaars Strijkkwartet. In 1925 maakt Székely veel indruk op het internationale festival voor eigentijdse muziek in Venetië met de uitvoering van zijn eigen Sonate voor viool solo, opus 1. Igor Stravinsky en Arnold Schönberg zijn erbij en klimmen op hun stoelen om voor Székely te applaudisseren! Het jaar erna presenteert hij bij een concert in Keulen zijn ‘Duo voor viool en cello, opus 2’. Dit werk speelde hij met zijn vriend, de Hongaarse cellist Paul Hermann.

Museum op beide dagen open vanaf 13:30 uur

De concerten die Székely en Hermann in binnen- en buitenland speelden, zijn de inspiratie voor deze concerten. Het museum is op de dagen van de concerten vanaf 13:30 uur geopend. Om 14:00-14:30 uur zijn er twee presentaties: een gaat over de tentoonstelling en de andere over de Hongaarse muziek die gespeeld wordt.

 

Concert 1: zaterdag 15 juli om 15:00 uur

Musici: Kolja Lessing (viool) en Guillaume Artus (cello, solocellist van de Staatsoper Stuttgart)

Programma:

 • Béla Bartók – Roemeense volksdansen in een arrangement
  voor viool en cello
 • Zoltán Székely – Polyphon et Homophon voor viool en cello
 • Sandor Veress – Duo voor viool en cello
 • Maurice Ravel – Sonate voor viool en cello
 • Béla Bartók – Sonate voor viool solo

 

Concert 2: zondag 27 augustus om 15:00 uur

Musici: Jeroen Dupont (viool) en Emanuele Silvestri (aanvoerder van de celli in het Rotterdams Philharmonisch Orkest)

Programma:

 • Ervin Schulhoff – Duo voor viool en cello
 • Zoltán Székely – Sonate voor viool solo
 • Zoltán Kodály – Duo voor viool en cello
 • Paul Hindemith – Sonate voor cello solo, op. 25 nr. 3


Aanmelden?
Dat kan via info@vantlindenhoutmuseum.nl. Prijs: € 15,- per persoon.